Hoe werkt acupunctuur?

Heb je weleens van acupunctuur gehoord? Het is een naam die bij veel mensen wel bekend in de oren klinkt. Als je vervolgens nog de hint krijgt dat het om een geneeswijze met naalden gaat dan ervaar je waarschijnlijk een bekend oh ja moment. Maar hoe werk acupunctuur nu precies?

Deze kennis heeft de meerderheid van de bevolking niet. Een grote groep zet acupunctuur weg als kwakzalverij zonder de details van de werking te weten. Hoewel er nog weinig wetenschappelijk bewijs is van de effectiviteit van de behandeling met naalden, is er ook geen reden om het meteen in het hoekje van de kwakzalvers te stoppen. Acupunctuur is namelijk eeuwenoud en onderdeel van de Chinese geneeskunde. Miljoenen mensen hebben baat bij de geneeswijze gehad en dit aantal groeit nog altijd met de dag.

Met naalden energiebalans herstellen

Bij de meeste mensen is het wel bekend dat men bij accupunctuur naalden in het lichaam steekt. Niet iedereen weet echter wat hier precies het doel van is. De bedoeling van het steken van de naalden is het herstellen van de energiebalans in het lichaam. Vanuit de Chinese geneeskunde gelooft men dat alles in ons lichaam met elkaar verbonden is. Het lichaam en de geest van een persoon zorgen samen voor een energie en wanneer een van de twee niet in orde is dan is er sprake van een verstoorde energiebalans. Hierdoor ontstaat gezondheidskwalen en met accupunctuur tracht men dit weer te herstellen met naalden.

Wat ervaar je tijdens een behandeling?

Na een eerste onderzoek zal een acupuncturist een behandeling beginnen. Afhankelijk van de klachten die je hebt worden in een bepaald deel van het lichaam zeer kleine en dunne naalden aangebracht. Veel mensen ervaren een licht tintelend gevoel wanneer de naalden in het lichaam zitten. Vrijwel niemand ervaart het gevoel als pijn. Tijdens een acupunctuur behandeling is het de bedoeling dat je lichte tintelingen en schokjes ervaart die door de naalden in je lichaam lopen. Het is volgens de genezers het teken dat de naalden op de juiste plek zitten en werken om je energiebalans weet te herstellen. Na elke behandeling zullen als het goed is de gezondheidsklachten steeds iets afnemen.

Bezoek van den Bogaard, Rotterdam:

praktijk acupunctuur van den Bogaard
Burgemeester F.H. van Kempensingel 10
3055 BJ Rotterdam